The Unity voetbal

KMD, Klein Maar Dapper, opgericht in1923, later The Unity, speelde in de eerste jaren van haar bestaan op het Zwarte Landje naast de Oude Rai. Het eerste jaar werd er nog niet aan de competitie deelgenomen. In het tweede levensjaar speelde men een tijdje in de Watergraafsmeer. Zwarte Landje bij de Oude Rai

The Unity was een voetbalvereniging uit Amsterdam Zuid die de meeste leden had uit het “Papendorp”. Dit was de buurt met kinderrijke gezinnen rond de Rooms Katholieke Vredeskerk aan de Pijnackerstraat. Wij woonden met zijn achten op de Ruysdaelkade 271.
Ik voetbalde vanaf 1964 bij The Unity. Veel broeders van de St. Cornelisschool waren begeleiders, zoals broeder Jeroen en broeder Leontius, Ik fietste met mijn kleren en oude kicksen in een kartonnen doos achterop mijn hele oude, zwarte Simplex naar het Bosplan om daar te voetballen op een van de twee velden.
Op een dag staken de spijkers van de zool door de kicksen heen; er werd een dubbel gevouwen clubblad in gelegd en spelen maar.. In 1968, het jaar van de Tour de France van Jan Janssen, was ik in de zomer met The Unity op voetbalkamp in Uden. Geen idee hoe vaak ik daar gespeeld heb en tegen wie. Mijn vader bracht mij met zijn groene Renault 10 en mijn zwager en zus reden mee met hun Ford Taunus 12M.

The Unity moest haar complex eind jaren ´70 in het Amsterdamse Bos verlaten, omdat daar kunstgrasvelden aangelegd werden voor het WK-hockey.
Was jammer, want de houten kantine zat altijd stampvol en rook naar bier, sigarenrook en soep. Er stond een grote oliekachel in de kantine.
Verwarming in de kleedkamers was er niet, de douches waren altijd steenkoud en op de koude thee dreef altijd een b
ruinig vel van de kalk. Er was één soort chips, met een blauw mini zakje zout erin van de Smith’s, die ik deelde met mijn vrienden en meten wie de grootste hele chip had.

Unity, kampioen seizoen 1961-1962: